21 Mart Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası / Nevruz Bayramı

21 Mart Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası / Nevruz Bayramı

Fatma Yaşar ÖNEN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırladığı programla kutlandı.

Türk tarihi açısından kökenleri milattan önce üçüncü asra kadar dayanan 21 Mart Nevruz Bayramı okulumuzda hazırlanan panolarla kutlandı.

 

21 Mart Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası hakkında demeç veren okul müdürümüz Seyami GÜZEL şu sözleri söyledi:

 “ Türk dünyasında ‘Cılgayak Bayramı, Ergenekon, Bozkurt BayramıEkin BayramıYeni Gün, Baş Bahar, İlkyaz, Cılsırtı, Ulu Kün, Gollu, Gutan, Saban Toy, Tegri, Toy, Ulus Günü, Ergenekon Bayramı, Teze Yıl, Yeni Gün’ gibi isimlerle kutlanan Nevruz Bayramı, bizler için tarihi bir geleneğin parçasıdır.

Tarihte ilk kez Çin kaynaklarında belirtilen bu bayram 12 hayvanlı takvimimizin yıl başlangıcıdır.

Ergenekon destanında dağlarla çevreli sahada mahsur kalan Türkler, bir kurdun yoldaşlığı ile ateşler yakarak demirden dağları eritmiş, yeniden cihana hakim olmuştur. İşte bu yönüyle Ergenekon Bayramı asırlar boyunca kutlanmaya devam etmiştir.

Anadolu'ya yerleşen Oğuzlar, Acemlerle teması neticesinde Ergenekon ismini kullanmamış, Farsça bir kelime olan Nevruz ismini kullanmaya başlamıştır. Azerbaycan ve Anadolu'da bu ismin kullanılma gerekçesi budur.

Nevruz doğanın uyanışını, insanlığın sıkıntılarından kurtuluşunu ve huzura erişini temsil eder. Bu açıdan bizler için umut demektir. Nevruz bayramının başta Türk milleti olmak üzere tüm insanlığa sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini temenni ediyorum.”

22.03.2023 113

22-03-202322-03-2023